kelebeksim
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

kelebeksim

harika bir forum .
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Çiçekkkkkkkkk

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Bê®ña <3

Bê®ña <3


Mesaj Sayısı : 47
Yaş : 30
Nerden : Kocaeli
Kayıt tarihi : 10/07/08

Çiçekkkkkkkkk Empty
MesajKonu: Çiçekkkkkkkkk   Çiçekkkkkkkkk I_icon_minitimeSalı Tem. 15, 2008 11:33 pm

Çiçek örtüsü [değiştir]Üreme organlarını dıştan sararak onları dış etkilerden korur. Doğrudan üremeye katılmadığı için 'verimsiz kısım' olarak da adlandırılır.

Dikotil bitkilerde çiçek örtüsü 2 kısımdan oluşur: Çanak yapraklar (sepal) ve taç yapraklar (petal).


Çanak yapraklar (sepal) [değiştir]Çiçeğin yeşil veya kahverengi tonlarında olan küçük yapraklardır. Bu yapraklar, çiçek tomurcuk halindeyken onu dış etmenlerden korur.


Taç yapraklar (petal) [değiştir]Çiçeğin en gösterişli kısmıdır. Üreme organlarının dışında bulunur. Gösterişli yapısı ve renkleriyle birçok canlıyı cezbederek tozlaşmada önemli bir role sahiptir. Ayrıca hücresindeki golgi aygıtı adlı organel sayesinde güzel koku salgılar. İçindeki kromoplast organeli ise yeşil hariç diğer renkleri salgılar. Bu da tozlaşmada önemli rol oynar.

Monokotil bitkilerde çiçek örtüsü 'tepal' adı verilen bir kısımdan oluşur.


Üreme organları [değiştir]Üreme işlevini yerine getirerek neslin devamlılığını sağlar. Bu nedenle 'verimli kısım' olarak da adlandırılır.


Erkek üreme organı [değiştir]Filament (sapçık) ve anter (başçık) olmak üzere iki kısımdan oluşur. Filament, anterin çiçeğe tutmasını; anter ise, polen oluşumunu sağlar.


Dişi üreme organı [değiştir]Ovaryum (yumurtalık), stilus (boyuncuk) ve stigma (tepecik) olmak üzere üç kısımdan oluşur. Ovaryum, dişi üreme organının en alt kısmında bulunur ve tohum taslaklarını taşır. Stilus, dişi üreme organının ortasında bulunur ve stigmada çimlenen polenlerin ovaryuma ulaşmasını sağlar. Stigma ise, tozlaşma ile gelen polenlerin dişi organa tutunmasını ve çimlenmesini sağlar.


Çiçek sapı [değiştir]Pedisel olarak da adlandırılan bu kısım, çiçeği taşır. Saplı çiçeklere 'pedisellat çiçek', sapsız çiçeklere de 'sessil çiçek' adı verilir.


Çiçek tablası [değiştir]Tüm çiçek parçalarının üzerinde bulunduğu kısımdır. 'Reseptakulum' olarak da adlandırılır.

Çiçekler, sürgün üzerinde tek tek terminal ve lateral halde, ya da topluca çiçek kurulu halinde bulunurlar. Çiçek kurulları basit, salkım, bağcık, kedicik, şemsiye gibi adları taşır. Açıktohumlu ağaçlarda çiçek örtüsü bulunmaz, kozalak adı verilen yapılarda tohumlar gelişir
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://angelicagirl94.blogcu.com
 
Çiçekkkkkkkkk
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
kelebeksim :: DOĞA :: BİTKİLER ALEMİ-
Buraya geçin: